Κείμενο Θέσεων Επιτροπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

4 Ιουλίου 2024
0
Ημ. Έναρξης: 01/07/2024
Ημ. Λήξης: 31/12/2024

Η Επιτροπή έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών των Δήμων της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, πλέον, έχει αποκτήσει έναν αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας . Παράλληλα, καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ένα αναδυόμενο παγκόσμιο πρόβλημα σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μπροστά στην πρόκληση αυτή, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει  να ασχοληθεί εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύοντας τις  επιμέρους ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε Δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό και ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σχέδιο για τους κινδύνους και τις κρίσεις που τον απειλούν.

Ειδικότερα η Επιτροπή:

  • Επεξεργάζεται και διαβουλεύεται επί όλων των προσχεδίων, σχεδίων νόμου, νομοσχεδίων και υπό διαμόρφωση ΚΥΑ, ΥΑ που αφορούν τα θέματά της και διατυπώνει γνώμη με εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
  • Υποδέχεται και αξιολογεί αιτήματα και έγγραφα Δήμων, Συνδέσμων ΟΤΑ, άλλων φορέων ή και πολιτών για τα θέματα αυτά προωθώντας συλλογικά μέσω της ΚΕΔΕ τη θεσμική βελτίωση, την ανάδειξη και διοικητική τους διευθέτηση.
  • Επεξεργάζεται προτάσεις και θέσεις πολιτικής για τα θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης και προωθεί προς έγκριση και λήψη απόφασηςστο ΔΣ της ΚΕΔΕ  αντιμετοπίζοντας έτσι θεσμικές ή επιχειρησιακές ελλείψεις και κενά που συνήθως σχετίζονται με τις αρμοδιότητες και την ελλειπή χρηματοδότηση.
  • Ενημερώνει για κάθε θεσμική και επιχειρησιακή εξέλιξη τους φορείς της αυτοδιοίκησης και όσους εμπλέκονται στα θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης.
  • Ευαισθητοποιεί τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες μέσω θεματικών συνεδρίων, ημερίδων.
  • Επεξεργάζεται οδηγίες και συμμετέχει στη δημιουργία εγχειριδίων που εξειδικεύουν και κωδικοποιούν αρμοδιότητες και  διαδικασίες πολιτικής προστασίας κατά κατηγορία κινδύνου.
  • Συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα για τη μεταφορά και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης καθώς και των νέων τεχνολογιών και επιχειρησιακών εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Παρακολουθεί τα αποτελέσματα και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων υπουργείων και των συλλογικών συντονιστικών οργάνων και κοινοποιεί σχετικές οδηγίες ή κεντρικές  αποφάσεις στους φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με βάση τις κατευθύνσεις που δίνινται αρμοδίως.
  • Συμβάλλει με θεσμικές παρεμβάσεις στην ενίσχυση του  Επιχειρησιακού  Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων & Κρίσεων σε Επίπεδο Δήμων δίνοντας  έμφαση στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν στις τοπικές κοινωνίες οι καταστροφές, που προκαλούνται από φυσικά ή άλλα  φαινόμενα.
  • Παρεμβαίνει μέσω των οργάνων της ΚΕΔΕ για την επαρκή και δίκαιη και έγκαιρη χρηματοδότηση και κατανομή  των τακτικών  αλλά και έκτακτων πόρων τόσο για τις ανάγκες έργων πρόληψης αλλά και άμεσης ανακούφισης στο πρώτο μετακαταστροφικό στάδιο
  • Διεδικεί με προτάσεις και παρεμβάσεις την ένταξη   των Δήμων και των Συνδέσμων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, της ΕΕ και κάλυψης  μέσω εθνικών πόρων  των αναγκών τους σε εξοπλισμό , μέσα και δράσεις που ενισχύουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια οι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες κρίσεις, που δεν θα συνδέονται μόνον με το κλίμα αλλά και με άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, πολεμικές συγκρούσεις που δημιουργούν ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές, τεχνολογικά ατυχήματα, πανδημίες κ.λπ. που απαιτούν νέο σχεδιασμό, μόνιμες, βιώσιμες και επιχειρησιακά επαρκείς δομές σε επίπεδο Δήμου αλλά και σε διαδημοτικό επίπεδο.

Σχόλια/Ερωτήματα (0)
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε