ΥΓΕΙΑΣ
H πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με δική της πρωτοβουλία σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και υπηρεσίες στους τομείς της πρόληψης ,προαγωγής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας . Ενδεικτικά αναφέρουμε την λειτουργία των
- Δημοτικών Ιατρείων
- Κοινωνικών φαρμακείων ,
- τα Κ.Ε.Π. υγείας ,
- τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας κατά των εξαρτήσεων
- προληπτική ιατρική στους μαθητές των παιδικών σταθμών
- Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την προαγωγή της ψυχικής υγείας
Επίσης, σημαντικές υπηρεσίες προσφέρουν το Πρόγραμμα « Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και τα ΚΗΦΗ
Στόχος της λειτουργίας των ανωτέρω δομών είναι παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες , ιδιαίτερα δε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Επίσης πολλοί Δήμοι επιδιώκουν την συμμετοχή τους και την συνεργασία τους με δίκτυα όπως το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Η Επιτροπή Υγείας επεξεργάζεται και προωθεί τα αιτήματα των δήμων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για λήψη σχετικής απόφασης, επεξεργάζεται σχέδια νόμων και διατυπώνει παρατηρήσεις προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και θέτει τις προτεραιότητες στα πεδία δράσης της.
Πάγιες θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. στα θέματα πρόληψης, προαγωγής της υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας , όπως έχουν αποτυπωθεί στις Αποφάσεις των Ετήσιων τακτικών της συνεδρίων αποτελούν:
- H θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την αυτοδιοίκηση, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.
- H ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.